De Pirelli 30: een ‘supercar’ op het water

Geschreven door: Epco Ongering
Video: https://www.youtube.com/watch?v=CPvN9Wh1fZ8

Supercars zijn luxe, sportieve auto’s die extreem hoge snelheden koppelen aan exclusief design en afwerking op het hoogste niveau. Als er onder boten eenzelfde categorie zou bestaan, hoorde de door ons geteste Pirelli 30 daarbij. Deze Italiaanse volbloed is razendsnel, fraai gestyled en schitterend afgewerkt. De RIB met rubberen accent haalt binnen 13 seconden een snelheid van 100 km/uur, waarbij je met gemak de volledige controle over deze veilige boot behoudt.

Exclusieve Italiaanse luxe
Om een wijdverbreid misverstand uit de weg te werken: het Italiaanse Pirelli maakt zelf geen boten. Het bandenmerk heeft een designafdeling die onder licentie luxeproducten met de naam Pirelli laat produceren, gemaakt door de meest prestigieuze bedrijven. Ondanks de associatie met het rubber van het autobandenmerk kun je bij deze RIB’s niet spreken van opblaasboten; het zijn polyester raceboten waar een tube omheen is gedrapeerd. De Pirelli RIB’s worden gemaakt bij het fameuze TecnoRib, dat bekend staat om zijn strakke design en uitstekende kwaliteit. Deze ervaren luxefabrikant stelt hoge eisen, sluit geen compromissen en gaat altijd voor topkwaliteit.
Foto: Laurens Koster

De Walkaround
Sacs Tecnorib Spa, voortgekomen uit het fameuze TecnoRib en het eveneens Italiaanse en minstens zo prestigieuze Sacs, bouwt zijn RIB’s van drie tot 19 meter lengte net buiten Milaan, in Roncello. De Walkaround-modellen zijn grote dagboten met een relatief smalle console waar je omheen kunt lopen. Ontwerper Mannerfelt heeft de vorm van het onderwaterschip geoptimaliseerd voor razendsnelle acceleratie en een hoge topsnelheid. De constructie is zo stevig dat ook niet-racepiloten de boot met 100 km/u veilig door de golven kunnen jagen. Met zijn 10 meter is de geteste 30 het kleinste model, maar er zijn ook Walkarounds van 35, 42 en 50 voet. Het kleine formaat doet niets af aan het gevoel van luxe dat uit alle poriën van dit racemonster ademt.
Foto: Laurens Koster

Veilig en stijlvol
Zowel het polyesterwerk als de afwerking is onberispelijk, zoals je mag verwachten in deze klasse. De witte romp met witte tubes, de terracottakleurige banken en de 3D-gestroomlijnde voorruit verraden dat hier Italiaanse designers aan het werk zijn geweest. Voorop is een ankerkluis, en een sterke ankerlier van Quick is op zo’n RIB natuurlijk standaard. Voorin vind je een kleine boegbank en een zitje voor de console, beide met opbergruimte eronder. De console huisvest met 1 meter 85 stahoogte een toilet, wastafel en douche, maar geen overnachtingsmogelijkheid. Opvallend is de breedte, 3 meter 30. De stevige en mooi in de romp verwerkte rvs-relingen rondom maken het ook een veilige boot. Aan de stuurmanskant is de console voorzien van twee vaste stoelen en een bank met opklapbare zitting. Ook vind je er een goede voetensteun. Het dashboard met Raymarine-scherm is stijlvol maar niet protserig. Een bakje voor kleine spullen zoals een telefoon of autosleutels ontbreekt. Achter de stuurbank vind je een wetbar en twee banken rondom een stevige tafel, waar je op warme dagen een zonnedek kunt maken en een zeil kunt spannen tegen de zon. Een klein aandachtspuntje is de afwatering van de houders voor de carbonpalen. Mooi is de optie (€ 8.000) van een speciale voor de P30 ontworpen T-top.
Foto: Laurens Koster

Mercury-motoren met superpower
Aan de spiegel hangen twee spierwitte Mercury Verado V8-motoren van elk 300 pk. Deze prachtige blokken van 4,6 liter kunnen in razend tempo superpower genereren en benadrukken het sportieve karakter van deze exclusieve boot met spierballen. Als we gaan varen, valt het op dat de motoren zacht en soepel hun werk doen. Maar je voelt de ingehouden kracht: deze RIB wil vrij zijn en lekker vaart maken. Nou, dat kan! Als we gas geven zitten we na vijf seconden al op 60 km/u. De acceleratie voelt alsof je in het kielzog van een straaljager wordt meegezogen. Na in totaal 13 seconden tikken we de magische grens van 100 km/u aan. Bij het accelereren staat de trim op automatisch, zo hebben de motoren bij elk toerental de voor de boot optimale stand. Als topsnelheid klokken we 102 km/u, maar het voelt alsof dat de Pirelli totaal geen moeite kost.
Foto: Laurens Koster

Soepel manoeuvreren
Het lijkt wel alsof je op deze boot veel extra veiligheidsmarge hebt, want zelfs op de smalle en onrustige rivier blijft hij gemakkelijk onder controle. De boot klapt niet, maar veert soepel de golven in. Bovendien is deze maxi-RIB enorm stabiel en kun je hem met 60 km/u veilig op zijn kant leggen om een snelle bocht te maken. Ook bij de langzamere manoeuvres doet deze Pirelli 30 precies wat je wil. Je kunt kort draaien, mooie cirkels op snelheid maken en accelereren alsof je op het circuit van Zandvoort zit. Zo toont de Pirelli 30 zich als een echte supercar op het water. Het is een mooie, exclusieve en praktische RIB voor langere tochten, maar ook geschikt als chase-boot bij een superjacht.
Foto: Laurens Koster

Prijs en verkrijgbaarheid
In Nederland is de Pirelli 30 verkrijgbaar via Best Boats, sinds 2017 de exclusieve importeur voor Pirelli in de Benelux en Duitsland. Dit Nederlandse bedrijf biedt een exclusieve service en heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de branche. De prijs van deze Pirelli 30 is zoals je mag verwachten voor zo’n exclusieve RIB. De basisversie, met 2 x 200 pk V6 Verado’s van 200 pk, begint bij ongeveer € 250.000 en met de geteste uitvoering met de twee V8 motoren kom je uit rond de € 300.000. Vergelijkbaar met die exclusieve Italiaanse sportauto’s, dus. En ja, ook die hebben, net als deze super-RIB, meestal wel een rubberen accent van Pirelli.
Foto: Laurens Koster

Technische gegevens:
  • TECHSPECS: Pirelli 30
  • Lengte o.a.: 9,80 m.
  • Breedte: 3,30 m.
  • Diepgang: 0,62 m.
  • CE-ontwerpcategorie: B
  • Motor: Max 2 x 300 pk outboard
  • Waterverplaatsing: 3.500 kilo
  • Vanaf-prijs (incl. btw): € 256.520 met 2 x 200 pk
  • Prijs geteste uitvoering: ca. € 316.984 compleet met opties en 2 x 300 pk
Geschreven door: Epco Ongering. Foto’s: Laurens Koster, boottesten.nl

De zes zekerheden van BestBoats! Best geregeld.

BestBoats weet persoonlijke dienstverlening te koppelen aan een unieke en succesvolle verkoopaanpak en exclusieve service. Maak kennis met de zes zekerheden van BestBoats. 
1

Een persoonlijk welkom

Ons enthousiasme, onze teamspirit, open uitstraling en bovenal onze gastvrijheid staan op de eerste plaats. Uw wensen zijn ons vertrekpunt. 
2

Een unieke verkoopstrategie

We denken met u mee. Dit leidt altijd tot een professionele verkoopaanpak met aandacht voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Persoonlijk maatwerk met een snelle en goed georganiseerde verkoop als resultaat! En dat alles vanuit het principe ‘no cure, no pay’. 
3

Exclusieve service

Afspraak is afspraak! We bieden een betrouwbare service met oog voor details. Echt aan alles wordt gedacht. Wij ontzorgen u en regelen een vlekkeloze verkoop. 
4

Vakmanschap

Met meer dan 25 jaar ervaring en kennis kennen we de markt en weten we wat u beweegt bij de aan- of verkoop van uw jacht. Ons team van professionals houdt de ontwikkelingen in de markt nauw in de gaten. Het team wordt regelmatig bijgeschoold. Wij zijn EMCI gecertificeerd. 
5

Gemak en geen zorgen

We ondersteunen u van begin tot eind bij de aan- en verkoop van uw jacht. Denk daarbij aan het verkoopklaar maken van uw jacht, de aankoopkeuring, de verzekering en het transport over water en land. Ook alle administratieve en contractuele handelingen worden tot in de puntjes voor u verzorgd.
6

Unieke verkoophaven

En… onze uniek gelegen luxe verkoophaven en botenshowroom ligt op een wel heel bijzondere plek aan de Boulevard Nautique in hartje Roermond, nabij het Designer Outlet Roermond. Op loopafstand van het historische stadscentrum van deze eeuwenoude Hanzestad. Een bezoek aan onze haven is dus ook een aangenaam dagje uit!

Neem contact op met Team Bestboats

Wij zijn uitgegroeid tot een belangrijke speler in de jachtmakelaardij in Europa. Dat is niet vreemd gezien onze meer dan 25 jaar ervaring in de aan- en verkoop van gebruikte en nieuwe jachten. Oprichter en eigenaar Arie Drenth en ons gehele team weten hun werkwijze voortdurend aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden en de ongekende mogelijkheden van het internet. En we blijven onze dienstverlening continu optimaliseren.